GRUPA DE ROBOTICĂ 

La acest curs,  copii învaţă să construiască elemente automatizare, detectare și robotică robotică în mod practic şi interactiv, utilizând echipamente de ultima generaţie, destinate  în mod special activităţilor
educaţionale, cum ar fi Raspberry Pi sau  Arduino , folosind limbajul de programare Python.

Cursul de robotică îşi propune să iniţieze copiii într-un domeniu pe cât de spectaculos pe atât de dificil.

Robotica presupune realizarea de sisteme informatice capabile să ”perceapă” şi să „controleze” lumea înconjurătoare. Robotica sau automatele programabile sunt mult mai mult decât masinuţe inteligente sau roboţei simpatici, acestea pot fi şi sisteme compelxe care realizează anumite operatiuni „în  mod programat” şi răspund unor  factori exteriori, din mediu,  în conformitate cu un algoritm scris de către robotician.

Vor învăţa să facă diferenţa între o jucărie telecomandată şi un robot adevărat. Nu uitaţi că acest curs este unul care de regulă se predă în facultate şi se bazează pe cunoştinţe serioase de fizică, matematică şi programare, însă aici vom încerca să îl traducem pentru nivelul unor copii de 9-12 ani, copii deosebit de inteligenţi şi dornici de a cunoaşte mai multe.

La finalul acestui curs  copiii vor ajunge sa înțeleagă conceptele de robotică şi de automatizare pe care le-au testat, funcționalitățile unui robot (senzori, motoare, sisteme de detecţie si comunicare), modul în care sunt acestea interconectate, rolul unui program de calculator, elemente de programare de nivel înalt, variabile, structuri logice, input si output, felul în care programul controlează toate acţiunile fizice ale dispozitivului.

Toate proiectele realizate si toate componentele hardware utilizate in procesul de învăţate vor reveni copiilor le finalizarea acestui curs.

Se va folosi platforma  ARDUINO, o placă de dezvoltare specifică sistemelor robotice, utilizată  în lumea întreagă atat pentru învăţare cât şi pentru proiecte serioase,  precum şi mediul integrat de dezvoltare Arduino, destinat scrierii programelor pentru această placă, vor face experimente electronice (cu senzori, matrici de LED-uri, fotorezistențe) și  își vor crea propriile proiecte robotice.

Ne propunem urmatoarele tipuri de mari proiecte:

  • Realizare proiect detectie si avertizare (temperatura, gaz, miscare)
  • Realizare proiect tip brat robotic
  • Realizare Robot de tip line follower

Aceste proiecte vor putea fi adaptate/modificate sau vom putea adauga şi altele in funcţie de posibilităţile concrete pe care le vom avea, de abilităţile şi de cunoştinţele pe care copiii vor reuşi să le asimileze într-un timp atât de scurt.

In ultima lună de curs, vom organiza o Gală a Proiectelor (unde vor putea fi invitaţi părinţi, rude, colegi, prieteni) împreună cu o Competiţie cu prezentarea tuturor realizarilor grupei de Robotică.

Ce este Raspberry Pi?   Vedeţi aici o prezentare pe înţelesul tuturor.


  • Nr.maxim de copii în grupă:  8
  • Vărsta recomandată:  10-15 ani
  • Cerinţe:

Parcurgerea cursului de Algoritmică sau rezultat peste satisfacator la evaluarea preliminara (Test grila din notiuni de bază algoritmică şi progamare)

Laptop personal

In cadrul Asociatei,  pe toata durata cursului, se vor asigura echipamentele necesare (seturi complete Raspberry Pi sau Arduino) precum si toate elementele de robotica (rezistente, senzori,  camere video, motorase, placi de deyvoltare, display-uri etc).

Durata modulului:   șase luni

Frecvenţa:  o dată pe săptămână (probabil sămbăta dimineaţa sau în cursul săptămânii dupămasa)

Durata unei sesiuni de lucru:  2 ore

Preţul:  55lei/sesiune

 

Vă rugăm să utilizaţi acest Formular pentru inscriere 2018   copii la cursurile de programare.