Cum previi dependenta de gadgeturi a copilului tau?

O serie de părinţi, şi numărul lor este în creştere, sunt din ce în ce mai disperaţi cu privire la timpul pe care copiii lor îl petrec în faţa unui gadget, de oricare fel ar fi acesta: ipad, iphone, internet, laptop, jocuri electronice, psp-uri si lista poate continua. De unde a apărut acest comportament – aviz celor care mai pot încă preveni aceste lucruri, ce facem cu aceasta aproape dependenţa a copilului nostru şi cum putem transforma “pasiunea” copilului intr-un avantaj?

Să începem cu radăcina acestui comportament:   sper sa nu va mire, dar noi, parintii, am plantat aceste seminte şi tot noi le-am udat. Cum începe mecanismul? In primul rand, cu ajutorul televizorului deschis non-stop seara, cand toata familia se aduna acasa. Sunt extrem de putine familii care se uita la televizor numai dupa masa de seara, la un program atent ales, si sunt inca si mai putine familii care au renuntat complet la televizor.

Desi nu vă încurajez sa deveniti extremişti, vă reamintesc ca acel ecran continuu aprins este un factor care, desi pare ca uneste, de fapt dezbina o familie, comunicarea intimă între membrii ei şi, mai ales, creeaza un soi de dependenţă faţă de o realitate paralelă. Trăiesti viaţa altcuiva, altcumva, în alta dimensiune. Televizorul este samânţa dependenţei ulterioare de gadget-uri. Este simplu: spunem copiilor nostri că noi citeam la vârsta lor, dar, vă văd copiii vostri vreodata cu o carte în mână? Din experienta mea, parintii care citesc în mod constant, au, de regulă, copii care citesc la randul lor.

Pasul doi, nu neaparat ulterior, ci cateodata concomitent cu primul , este lipsa de energie a parintilor foarte ocupati si care, atunci cand vin acasa, doresc – pe buna dreptate, sa se bucure de măcar o ora de liniţte. Aceasta linişte este cumparată de regulă de taţi, printr-un dispozitiv de joacă – ca sa denumesc generic toate gadget-urile posibile. Copilul stă liniştit si nu ne deranjează în exact timpul pe care îl avem la dispoziţie pentru a-l petrece (si) cu el! Întelegand, dintr-un început, ca obiectul cu pricina a costat ceva bani si ca nu e foarte simplu de manuit si ca, in plus, este apreciat de catre parinti faptul ca se joaca singur si sta linistit, copilul incepe sa se simta mandru ca poate să termine un anume joc, ca pricepe ce se afla in spatele butoanelor – ceea ce bunica, de exemplu, nu intelege si, astfel, incet incet, se retrage intr-o lume paralela, virtuala. Dacă adăugăm acestui comportament şi un temperament sensibil, greu de scos din casă şi de împrietenit cu alti copii, vom avea exemplul clasic de copil dependent de calculator, căruia parinţii ii ţin teorii peste teorii despre cât este calculaltorul de nociv şi căruia îi restrictioneaza accesul la calculator în primul rand, ca pedeapsă la orice.

Ce facem când constatăm, totusi, ca s-a instalat o dependenţă de vreun dispozitiv de joacă , cu ajutorul căruia copilul nostru îşi petrece mai mult de 2 ore pe zi? Iată câteva idei:

– Folosiţi orice ocazie să scoateţi copilul din contextul în care se poate juca la computer sau alt tip de gadget: mergeti în parc, iesiti cu toţii cu bicicleta, cu rolele, facilitaţi orice fel de sport, în aer liber sau in sală.
– Trimiteţi copilul în tabere sau excursii , in care sa va asigurati ca gadget-urile raman acasa. Pentru toti copiii care participa la aceste tabere.
– Înscrieti copilul la orice sport de echipă . Daca reuşeste sa lege prietenii, va fi mai putin tentat sa stea la calculator
– Găsiţi jocuri care pot fi jucate de toata familia si alocati-va o seara-doua pe saptamana acestei distractii: Monopoly, piticot,carti de orice fel, sah cu unul dintre parinti.
– Nu folosiţi ca pedeapsă restricţionarea jocului pe calculator preferat.Asta il va face pe copil sa dea si mai multa importanta jocului in sine.
– Alegeţi jocuri care să dezvolte logica , gândirea analitică şi puterea decizională. Dacă tot se joacă, macar să învete ceva din asta…
– Chiar dacă vă vine sa blamati felul in care alege sa-si petreaca timpul , arataţi-vă interesaţi de jocurile lui, de strategia pe care o alege, staţi câteodată şi jucati-vă cu el. Cu cât puneţi mai multe restricţii şi presiune pe copil, cu atât se va închide mai mult in lumea lui virtuală.
– Stabiliti o limită de timp pe care îl poate folosi pentru joaca cu gadgetul respectiv şi lăsati copilul sa aleagă momentele de joacă. De exemplu: “Te poti juca la computer o ora pe zi. Tu alegi dacă îti petreci intreaga oră inainte de culcare, sau inainte de masa”.
– Implicaţi copilul în orice faceti în casă: curatenie, gatit, aranjat, cumparat mobile, orice ţine de deciziile pe care le luaţi împreună. Oferiţi-i sarcini specifice vârstei lui şi asigurati-vă că le duce la îndeplinire (să ude florile, să ducă gunoiul, să spele farfuria din care a mâncat)

Sursa:  http://www.desprecopii.com/info-id-10835-nm-Cum-previi-dependenta-de-gadgeturi-a-copilului-tau.htm

 

Leave a Reply